MBO-2 Assistent dienstverlening en zorg

De opleiding MBO-2 Assistent dienstverlening en zorg is bedoeld voor jonge vrouwen (en jonge mannen) uit de doelgroep banenafspraak. Het leertempo en de volgorde van het leren zijn afgestemd op het bereik van deze studenten, dat wil zeggen op hetgeen zij kunnen. Hun kennis en kunde op het gebied van dienstverlening wordt tijdens hun opleiding en leerwerkbaan verder ontwikkeld. De studenten werken vier dagen per week als zorgassistent op een basisschool en volgen één dag per week les. De praktijk van het beroep van zorgassistent staat in deze Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) voorop. De opleiding wordt verzorgd door het ROC in de regio of NCVB Tilburg.

Deze speciaal ontwikkelde MBO-2 opleiding Assistent dienstverlening en zorg bestaat uit een eenjarig entreetraject. Aansluitend wordt de deelnemers die daarvoor in aanmerking komen een vervolgtraject op MBO niveau 2 aangeboden. Dit vergroot de kans van de jonge vrouwen om na het behalen van hun diploma en twee jaar werkervaring een reguliere baan te krijgen.

De studenten leren in hun opleiding tot zorgassistent werkzaamheden op het gebied van de verzorging van leerlingen in de groepen 1 en 2 van de basisschool. De zorgassistent ondersteunt de leerkracht door een deel van zijn/haar zorgtaken over te nemen. Werkzaamheden zijn:

  • begeleiding bij het aan- en uitkleden van de kinderen/leerlingen, bijvoorbeeld bij de gymlessen of bij aankomst en vertrek
  • kinderen begeleiden bij het wassen van handen en gezicht
  • kinderen begeleiden bij toiletbezoek
  • begeleiden bij eet- en drinkmomenten
  • het verlenen van eenvoudige EHBO
  • schoonmaakwerkzaamheden aan het klaslokaal en het buitenterrein
  • overige ondersteunende werkzaamheden op het niveau van de functie.

Deze werkzaamheden kunnen in één of meer groepen worden verricht. De zorgassistent werkt op aanwijzing en onder begeleiding van de leerkracht. Leerkracht en zorgassistent bepalen samen de specifieke invulling van taken en werkzaamheden.